Lykketrolde

Vidste du det? Danske Thomas Dam opfandt lille trold for 69 år siden - nu hitter den verden over:

Et dansk ikon vender tilbage.

”Lykketroldens” skaber, Thomas Dam, født i 1915, kom fra Gjøl, en lille by ved Limfjorden. Lykketrolden/Gjøltrolden er hans mest kendte værk, der opnåede verdensberømmelse i 60’erne. 

Lykketrolden blev relanceret igen i Juni 2015. Sortimentet består af 20 forskellige trolde i 3 forskellige størrelser: 15 cm, 12 cm og 9 cm. Lykketrolden er udført i specialkeramik med ægte fåreskind som hår, som kan styles og vaskes som modtageren ønsker det. Den findes nu i flere farver: krom, messing, bronze, sort, grå, hvid, lyseblå og lyserød.

 

Lykketrolden er et statussymbol som lykkebringer. Lykketrolden var med da den første kvindelige pilot, Betty Miller, krydsede Stillehavet. Betty Miller blev efterfølgende inviteret til at møde den daværende præsident J.F. Kennedy, og han spurgte hende: “var det ikke frygtelig ensomt at flyve så langt?”. Til det svarede Betty Miller: “nej, jeg havde min Lykketrold med på rejsen”.

 

CHARMETROLDE I KAMP MOD KRÆFT

Kunstnere, kendisser og folkekære lykketrolde i ny kreativ kampagne for at indsamle penge til Kræftens Bekæmpelse

En lille folkekær lykketrold er nu også det kreative omdrejningspunkt i en ny landsdækkende kampagne for at indsamle penge til Kræftens Bekæmpelse.

En lang række af populære danske kunstnere, designere og kendisser har nemlig haft til opgave at forvandle den charmerende og verdensberømte Gjøl-trold til sjove og dekorative fantasifigurer. Kunst lykketroldene kan nu købes her i webshoppen og for hver solgt figur går der et fast støttebeløb direkte og ubeskåret til Kræftens Bekæmpelse.

Projektet hedder Lykketrold Fundraiser og skal ses i lyset af, at det er 100 år siden, at Gjøl-troldens skaber, Thomas Dam, blev født i Gjøl i Nordjylland, og det er 80 år siden, at han skar den første Gjøl-trold ud i træ. Thomas Dam døde selv af kræft i 1989, og hans efterkommere ønsker nu at støtte forskningen i kræft og at hjælpe ramte familier.


Fakta om Lykketrolden Den lille lykketrold fra Gjøl er kendt og elsket i hele verden. I 1962 kom Gjøl-trolden på USA´s største legetøjsmesse, hvor den året efter blev kåret som årets legetøj. Siden blev der solgt millioner af eksemplarer over hele verden. I 2012 købte det amerikanske selskab, DreamWorks, rettighederne til lykketrolden og en ny animationsfilm i stil med ”Shrek” er nu på trapperne. Filmen får titlen ”Trolls”, og det er store stjerner som Justin Timberlake, Gwen Stefani og Anna Kendrick, der skal levere musik og stemmer til troldene. Filmen kommer i biograferne i efterårsferien.

Lykketrolden var også med, da den første kvindelige pilot, Betty Miller, krydsede Stillehavet. Præsident J.F. Kennedy spurgte hende efter den 16 dage lange flyvetur: ”Var det ikke frygteligt ensomt at flyve så langt?” Til det svarede Betty Miller: ”Nej, for jeg havde jo min lykketrold, Dammit, med.”

 

Dansk Lykketrold skal generobre verden

Den sagnomspundne Gjøltrold går i november 2016 hen over alverdens biograflærreder, når Dreamworks Animation lancerer en 3D-film i stil med ”shrek” med de dansk designede lykketrolde i hovedrollen. Det er designer Thomas Dams værker fra 1950’erne, der får en ny hovedrolle inden for filmens verden.

Trolden blev første gang skabt i 1956 af danske Thomas Dam fra Gjøl, nord for Limfjorden. Siden hen har Gjøl-trolden, eller Goodluck Troll som den bliver kaldt i udlandet, vundet stor popularitet både i ind- og udland.

Der er ingen officielle salgstal, men man regner med, der er blevet solgt over 200 millioner af de små trolde på verdensplan.

Gjøl-trolden havde sin storhedstid i 1960’erne og igen i 1990’erne. Nu er opmærksomheden igen rettet mod den lille sjove trold.

Til oktober får filmen ”Trolls” premiere, som omhandler den lille Gjøl-trold. Dreamworks, som er kendt fra filmene ”Shrek”, ”Kung Fu Panda” og ”Sådan træner du din drage”, er skaberne af filmen.

Sangeren, Justin Timberlake og skuespillerinden, Anna Kendrick ligger stemmer til den engelske udgave af filmen. De danske pendanter er Christopher og Stine Bramsen.