Hvad betyder lys og lamper i din bolig

Oprettet d.

Hvad betyder lys og lamper i din bolig
Hvad betyder lys og lamper i din bolig
Hvad betyder lys og lamper i din bolig
Hvad betyder lys og lamper i din bolig
Hvad betyder lys og lamper i din bolig
Hvad betyder lys og lamper i din bolig
Hvad betyder lys og lamper i din bolig
Hvad betyder lys og lamper i din bolig
Hvad betyder lys og lamper i din bolig
Hvad betyder lys og lamper i din bolig
Hvad betyder lys og lamper i din bolig

HAR DU SOLSKIN I DIT HJEM?

Lys betyder meget for oplevelsen af et rum og stemningen i dit hjem. Det handler ikke kun om flotte lamper, men om at skabe det rette lys. Koncentreret lys er som solskin. Diffust lys er som gråvejr. Du har brug for begge dele. Bliv klogere på lys i boligen her.

Lyset ved spisebordet

Hos de fleste er måltidet stadig det vigtigste samlingspunkt i hverdagen. Derfor er det godt at starte med at prioritere belysningen her – og så indrette resten efter dette. Det vigtigste, når du laver belysning, er, at du også sørger for lidt mørkere områder. Det kan lyde paradoksalt, men øjet ser ved hjælp af kontraster. Og for at noget skal se spændende og flot ud, er det nødvendigt med en vis forskel mellem lyst og mørkt.

Det anbefales derfor, at du etablerer et koncentreret, kraftigt og farveægte lys ned mod spisebordet og maden, og så supplerer dette med et mere diffust lys ud i rummet. Du kan for eksempel etablere diffust lys med up-lights eller lamper med opalskærm. Kombinationen af diffust og koncentreret skarpt lys giver en fantastisk effekt. Hvis du samtidig sørger for, at det supplerende diffuse lys kan dæmpes og slukkes, så har du mulighed for at ramme præcis den stemning, du ønsker. Du kan dæmpe lyset i løbet af en hyggeaften og skrue op for lyset, når du skal gøre rent.

Solskin på maden

Det kraftige lys på maden gør, at den ser mere indbydende ud. Det skyldes, at øjet har brug for kraftigt lys for at kunne se farver godt. Samtidig skaber et kraftigt lys små refleksioner, eller highligts, som yderligere får os til at associere maden med friskhed og lækkerhed. Det er som solskin, der rammer og lyser op.

Du kan sagtens have et 100 gange kraftigere lys ned mod bordet i forhold til vægge og resten af rummet – uden at det opfattes som om forskellen er særlig stor. Det skyldes, at øjet og hjernen er så fantastisk indrettet, at der på trods af den enorme forskel i lysstyrke dannes et samlet billede indeni dig, som er flot og samtidig behageligt. Det er overraskende for de fleste, at så stor en kontrast virker godt, men i virkeligheden kender du det fra lækre butikker, hvor den professionelle belysning er lavet på denne måde – altså med kraftige spots på den fine taske eller halskæde, og så et noget svagere og diffust lys på gulve og vægge. Når du bruger kraftig spotbelysning på bordet, skal du dog sørge for, at ingen blændes eller generes af lyset.

Lampen må ikke genere

Det er ikke nok, at lampen over spisebordet er dekorativt. Den må heller ikke blænde eller spærre for udsynet omkring bordet. Desværre sker der ofte det, at når du får den smukke pendel hængt op, så er du nødt til at hænge den lavt for ikke at blænde de mindste. Og så kan høje og lave personer ikke se hinanden for lampen. Hvis du samtidig har en flot udsigt til et vindue eller maleri, bør du vælge en eller flere lamper, der ikke kommer i vejen.

Lyset foran badeværelsesspejlet

Foran spejlet på badeværelset skal du have et diffust lys, der lyser ud fra væggen og ud på ansigtet. Hvis du udelukkende har belysning fra spots i loftet, så fremhæves rynker og småskavanker. Det giver et urealistisk dårligt selvbillede og måske en dårlig start på dagen. Tænk på en skuespillers makeupspejl med rækker af pærer rundt om spejlet som et eksempel på den perfekte badeværelsesbelysning.

Lys til malerier, kunst og nips

Brug spotlys til at lyse malerier, kunst, nips og ting op. Og vælg lamper, der lyser i en så skarp lyskegle, at lyset kun rammer genstanden. Har du en bogreol fuld af bøger, så kan den blive til et kunstværk i sig selv, hvis du retter spots ind mod bøgerne og lyser dem op. Bryder du dig ikke om spots i loftet, så findes der lamper, du kan montere direkte på bogreolen eller maleriet.

Lyset i køkkenet

I køkkenet oplever du større glæde ved at tilberede mad, hvis du har god direkte belysning. Det kan du opnå med spots i overskabe eller lofter. Eller med små pendler over konsolborde. Som ved spisebordet kan spotbelysningen næsten ikke blive for krafttig. Undgå lysstofrør under underskabe. Hvis emhætten har indbygget lysstofrør, så kan du slå det fra og erstatte det med spotbelysning, så maden ikke ser grå og trist ud.

Lys til hjemmekontoret

På hjemmekontoret kan du med fordel vælge et lys med en koldere farvetemperatur som 3000K. Så kan du også bedre adskille arbejde fra fritid med en type lys, du kender fra kontorer generelt. Når du går ud af hjemmekontoret og over i en zone med et varmere, mere gyldent lys, så har hjernen lettere ved at omstille sig og holde fri.

”Koncentreret lys er som solskin. Diffust lys er som gråvejr. Det handler om at skabe begge dele”.

Skab solskin og gråvejr

Du har brug for både ”gråvejr” og ”solskin” i dit hjem. Vurder lyset, når du køber lamper. 

”GRÅVEJR” – diffust lys

Funktion: Bruges til generel belysning af et rum.

Lampetyper: ex. lamper med opalskærm, i sandblæst glas, up-lights og PH-lamper.

”SOLSKIN” – koncentreret lys

Funktion: Bruges til at belyse spisebordet, køkkenbordet, skrivebordet, læsehjørner, bogreolen og hvor billeder, møbler, nips og ting skal fremhæves. Det skaber tiltrækkende oaser og hyggezoner.

Lampetyper: ex. spots og hængespots.

Valg af lyskilder

Glødepære: Giver det bedste lys, men bruger meget strøm og er næsten udfaset. En nyere variant er dekopæren, som giver gulligt og hyggeligt lys, der dog ikke er særligt kraftigt. God til hyggeområder, men bruger desværre også meget strøm. En ulempe ved det meget gullige lys er, at den øvrige belysning kommer til at virke meget kølig.

Krystalpære: En krystalpære minder om en glødepære, men har en indbygget halogenpære. Den giver et flot og farveægte lys. Vær opmærksom på, at halogenindsatsen danner mønstre. Det skal du kunne vænne dig til. Krystalpærer brænder meget hurtigt ud på grund af varme, så hvis lampen ikke er rigeligt ventileret, bliver holdbarheden på pæren meget kort.

Halogenspots: Halogenspots giver et fantastisk godt og klart lys. Men strømforbruget og varmeudviklingen er desværre relativt høj.

Lysstofrør og sparepære (kompaktrør): Lysstofrør og kompaktrør giver et meget dårligt lys fordi, at de kun kan gengive otte farver. Hjernen skal så selv kompensere og skabe de resterende farver. Og det gør, at du bliver træt i hovedet. Samtidig flimrer lysstofrør ofte, hvilket også kan trætte. Miljømæssigt er de uforsvarlige at bruge, hvis du ikke husker at aflevere dem som farligt affald, da de indeholder tungmetaller.

LED lyskilder: LED er lige så forskellig som antallet af produkter. De spænder fra dårlige, der kan fås relativt billigt mange steder, til fantastisk farveægte lys, der samtidig holder i mange år, og næsten ingen energi bruger. Når du vælger LED er det vigtigt, at du holder øje med farvegengivelsesevnen, der måles i CRI eller RA. Den skal være på mindst 90 – gerne meget højere. Ellers får du samme problem som med lysstofrør, nemlig at hjernen skal bruge meget energi på at kompensere for den ringe kvalitet. Derudover skal du tjekke farvetemperaturen. I Skandinavien foretrækker de fleste en farvetemperatur på 2700K, som vi kender fra glødepæren. Til arbejde er 3000K ofte bedre. 

Kilde: Nikolaj